Birokrātija 2

Ilgu laiku klusēts, bet nav jau tā, ka nekas netiek darīts 🙂 Nākamnedēļ vajadzētu būt sienām gatavām, tad uzrakstīšu kā gājis, bet šodien, izlasot bloga Mans Nams ierakstu, atcerējos par savu ieceri aprakstīt birokrātijas līkločus.

No zemes iegādes brīža ir pagājuši 17 mēneši, reālas būvdarbu dienas pa šo laiku ir bijušas 25. Pārējais laiks ir pavadīts gaidot. No sākuma zemes kadastrālo uzmērīšanu (ap 2 mēneši), tad dažādās projekta stadijās un saskaņošanās kādi 6 mēneši. Tad laiks tāmēm, celtniecības plānošanām. Reāli kaudze iztērētas naudas, nekāda redzama rezultāta, bet tikts līdz stadijai, kad var painteresēties bankā, vai viņi vispār ir ar mieru finansēt projektu 😀 Protams, ka banka šajā brīdī interesējas, vai tev ir uzkrājumi (iegādātā zeme, projektā ieguldītā nauda u.t.t. neskaitās). Tad nākotnes vērtējuma sagatavošana, līgumu saskaņošana, lēmumu pieņemšana paņem vēl kādus mēnešus divus. Tālākais process jau liekas, ka vienkāršāks un raitāks, bet nekā 🙂 Sākas materiālu gaidīšanas svētki, kad pamati ielieti, jāļauj tiem kādu laiku pastāvēt, nogatavoties. Tālāk banka saka “stop”, vajag pamatus iedabūt zemesgrāmatā. Lai to izdarītu – pieteikums VZD (inventarizācijas lietas sagatavošana var aizņemt līdz 2 mēnešiem), pēc tam vizīte uz būvvaldi un pārsteigums – lai dabūtu pašvaldības izziņu par būves likumību, kura vajadzīga tikai zemesgrāmatas grozījumu pieteikšanai, ir nepieciešams vēl viens papīrs – topogrāfiskā uzmērīšana. Tā, kas bija projekta sākumā neder, jo tur nav iezīmēti pamati. Pieteikums mērniekam, pasākums, galvenokārt dēļ MDC saskaņojuma, var vilkties ap mēnesi. Tad 1-2 nedēļas, lai dabūtu pašvaldības izziņu un 2 nedēļas, lai dabūtu iereģistrāciju zemesgrāmatā. Protams, ka iespējams šo to saīsināt, šo to darīt vienlaicīgi, tikai tam ir viens priekšnoteikums – par visiem procesiem ir jāzina, savukārt skaidrojuma par šīm lietām praktiski nekur nav.

2 domas par “Birokrātija 2

    • Katra banka skatās savādāk. SEB prasa visus ieguldījumu apliecinošus čekus, SWED skatās pēc fakta. Reāli to, vai skaitīt zemi pie ieguldījuma, skatās katrā gadījumā atsevišķi. Tāpat, ja arī to ieskaita, pirmā izmaksa vienmēr būs zem zemes vērtības, lai bankai paliktu nodrošinājums izsniegtajam.

      Patīk

Komentēt