Ko tad īsti būvēšu?

Komentārs citā blogā uzvedināja mani uz domas, ka jāparāda tak citiem, kas tad īsti ir iecerēts. Tā kā bildes stāsta vairāk par vārdiem – skatamies un komentējam. Gan jau ka no malas labāk redzams, kas iecerēts “ne tā kā pie normāliem cilvēkiem” 😀

p.s.

Pagājis mēnesis, un atļaujas atbrīvoties no kokiem ir dabūtas.

20 domas par “Ko tad īsti būvēšu?

  1. 3D lieliski palīdz pie plānošanas. Par plānojumu pats skaties, dzīvot vajadzēs Tev:) Vienīgais kas iekrita acīs ir TV atrašanās vieta, nezinu kāda viņam nozīme Tavā ģimenē tapēc grūti komentēt kapēc tas atrodas 6m attālumā no skatītājiem. Pēc “papīriem” displejus liek 3 diognāļu attālumā.

    Patīk

    • Gabals nav liels, 606 m2
      Kādēļ vienstāvs? Nepatīk man pa trepēm staigāt 🙂 Vēlāk vecs palikšu – vispār grūti būs pa trepēm rāpties. Reāli jau divstāvam it kā ekonomējas platība uz otrā stāva rēķina, bet zaudējas trepju tiesa, vairāk ņemšanās ar apkures ierīkošanu, jābūvē augstākas stalažas mūrējot un apdarinot. Bet tās tik tādas pārdomas, argumenti par plusiem un mīnusiem ir abiem variantiem pietiekami. Esmu dzīvojis abos variantos, izvēlējos to kas labāk patīk 🙂

      Patīk

      • Es joprojām neizprotu, ko visi ieciklējušies uz divstāvu ēkām. Trepes atņem minimums 8 kv.m., kas ir viena maza istaba. Otrs mīnuss, ka visi kopē siltā klimata joslu un trepes taisa atvērtās, kas nav pie mums neder.
        Šim projektam ir kā reiz vēl ir iets uz to, lai izslēgtu nevienam nevajadzīgos gaiteņus, kuri reizēm sastāda jau vienas lielas istabas kvadratūru. Un vēl kā šodienas fakts – vienstāvu ēka ir lielākā vērtībā. Šodien tirgū defecīts. Sacēluši tos lielos, neglītos kubikus visur, kurus nevienam nevajag.

        Patīk

    • Tās vienas durvis pagaidām ir strīdīgs jautājums, viņas tur var arī nebūt. Ja viņas būs – visdrīzāk būs kāds automatizēts variants. piemēram slēdzis, kurš vienlaikus noslēdz abas durvis.

      Patīk

  2. 1. ja jau ieplānota auto stāvvieta pie mājas iesaku uzreiz domāt, lasi prasīt no arhitekta Liepas kunga, auto nojumi (pārkare uz stabiem), lai pēc tam nav tā ka nevar izbūvēt jo traucē jumta slīpums vai pārāk zemās pārkares.
    2. kā arhitekts domā veidot jumta konstrukciju – pie mājas platuma 12 metri ar vienu iekšējo nesošo sienu nepietiks – savukārt vieta kur varētu būt otrs “jumta krēsls” aizņem skurstenis. vai varbūt plānotas gatavās koka kopnes, tad šis nebūs tik aktuāls?
    3. terases vizualizācija neiet kopā ar plāna bildi 🙂 nu un pusapaļie pakāpieni pie ieejas galīgi neiet kopā ar mājas veidolu…
    4. es ieeju vidusistabā (6) taisītu blakus labā stūra istabai (8), jo tad viesistabai būtu vismaz vēl viena siena kur kautko var pielikt klāt (kādu bufeti vai klavietes) un vispār, ja uztaisa neliela starpsienu un sanāk atdalīt viestabai tādu kā stūrīti un tur dziļumā pārnest stūra dīvānu. Tāpat kad vakarā piesēdīsi būss tumšs un vajadzēs lokālo gaismu, bet šādi pie loga liekam TV un tas ir redzams gan no virtuves (kamēr gatavo), gan no dīvāna – tātad neviens nav apdalīts. tāpat tās viesistabas dziļums šobrīd sanāk tīrs tranzītkoridors uz istabām.
    5. divslīpu jumts ir protams efektīvs risinājums – bet kāpēc nevar uztaisīt kaut neduadz interesantāku fasādes risinājumu īpaši nemainot pieejas. lūk bildē ar melno – taisam nevis simetrisku divslīpu jumtu bet ar attiecību 1pret2 – rezultātā iegūstam skursteni korē nevis plaknes vidū (tā kā tev skurstenis ar ventknāliem ar garo malu šķērsām jumta slīpnei, tad tas ir svarīgi). nu un bonusā lēzeno galu bik pagarinot sanāk pārkare auto nojumei – var izbūvēt arī puslegāli pēc nodošanas (ja projektā nevar iezīmēt dēļ attāluma līdz kaimiņam).
    6. pārkare virs ieejas – tā faktiski nepildīs savu funkciju – pārāk maza un augstu. vēl mīnuss ka sniegs no ieejas jumtiņa kritīs tieši uz pakāpieniem. tev to vajag? (Savukārt ja būtu asimetriskais jumts, tādā paša stilā ieturam jumtiņu virs ieejas, atbaltam uz 2 stabiem un taisām kaut 2x4m lielu. Kad vajadzēs vēlāk var aizšūt vienu pusi ar retināto dēli un pat sanāks neliela aizvēja nojume, kur kaķu trauku nolikt 🙂 )

    te vizualizācija 4., 5. un 6. punktam https://failiem.lv/u/hbv9228y bildes vairāk shematiskas lai saprastu ideju, tālāk lai zīmē arhitekts – viņam par to maksā naudu. Bet jebkurā gadījumā ar tavu jumtu jāprasa lai parāda uz kā balstās jumts, lai nav tā ka vienīgais variants ir 12m garas rūpnieciski ražotas kopnes (nezinu – vai tādas pie tevis pa mazajiem celiņiem vispār var iedabūt…)

    p.s. kurā pusē vispār debespuses?

    Patīk

    • 1. nojume būs, bet tiks veidota noņemama, tehniski tur problēmu nebūs, projektā bez vajadzības nav ko likt 🙂
      2. Jumta risinājums ir ok, bet visus projekta griezumus ārā šobrīd nevilkšu 🙂
      3. to mēs varam pieskaitīt pie “nebūtiskām izmaiņām projektā”, kas īsto veidolu atradīs būvniecības laikā.
      4. Tas arī ir atstāts uz “vēlāk”, jo nesošās konstrukcijas neskar. Man nodošana būs vienkāršāka – tehniski skaitīsies “Dārza māja”
      5. Man kautkā vairāk uz “klasiku” velk 🙂
      6. ieejas jumtiņš arī tiks pielāgots pēc faktiskā
      Jumta konstrukcijas ir visai interesantas bet vienkāršas, garākie kokmateriāli ir 6m. gan jau būs bildes no procesa.
      Debespuses – tuvējais labais stūris uz austrumiem, gar priekšpusi ceļš, gar aizmuguri mežs, pa sāniem kaimiņi.

      Patīk

      • 2. tev skurstenis + divi ventkanāli =50cm stāv perpendikulāri jumta plaknei – tajā slīpajā vietā vienmēr krāsies sniegs un tā kā skurstenis būs silts tad veidosies apledojums – paaugstināts risks uz mitruma iekļūšanu dēļ tā ka skurstenis darbosies kā berjera uz jumta.
        4. nevar būt uz vēlāk – telpas jāiztēlojas un jātaisa tā kā vajag uzreiz – pēc tam nebūs laika pateikt stop, plus tas kas būs dabā nepabeigts radīs vizuālu maldu. Telpu plānu jāuztaisa optimālu uzreiz nevis jāpaļaujas ka uzraus sienas jumtu un tad filozofēs – nebūs tā, dodu garantiju 100%
        5. ok, taisi klasiku, tik netaisi izeju uz bēniņiem no iekštelpas (bēniņu kāpnes) kā arī iekļūšanu bēniņos atstāj tik no pagalma puses.
        6. parādi girezumu – tev tam jumtam lai izmantu 6m kokmateriālu vajag ar garantiju 2 nesošas iekšsienas – plānā vienu redzu, otra sanāk balstīta punktveidā izmantojot apakšsijas.

        bet par viesistabu padomā, pavelc ar zīmuli maršrutus – gulta-pods-virtuve-koridors, redzēsi ka tagadējā variantā visu aizņem staigājamie ceļi un neveidojas atpūtas zonas viesistabā…

        P.S. es tik ar idejām, lai rosinātu pārdomas.

        Patīk

  3. Nu telpu plānam ir jābūt uz sienu likšanas sākumu, tur tā izmaiņa ir nebūtiska, bet man patīk tāds variants ar papildus sieniņu, tā kā ir ko apdomāt. Tos jumta plānus vēlāk pavilkšu ārā.

    Patīk

      • Bet protams. Projekts ir apstiprināts, būvatļaujas ir izdotas, arhitekts ir atvērts radošām izmaiņām procesa laikā, tik lūdz vispirms saskaņot ieceres 🙂

        Patīk

  4. Elementaalis saka:

    Labdien.
    Cik saprotu projektu Jums veidoja arhitekts Valdis Liepa.
    Ja nav noslepums, cik izmaksaja projekts pie vinja un, ja tagad butu iespeja, izveletos velreiz vinju, vai mekletu citu arhitektu.
    Paldies.

    Patīk

    • Par izmaksām – mums ir vienošanās to neatklāt, turklāt cena ir arī atkarīga no projekta sarežģītības. Plus mīnus 12-20 EUR par APBŪVES metru (visas terases utt iekļaujot). Cena vēl ir arī atkarīga no tā, cik daudz viņš dara. Manā gadījumā komunikācija ar būvvaldi lielākoties bija viņā pārziņā. Domāju, ka izvēlētos viņu arī tagad, tikai tagad es zinātu, kam vairāk pievērst uzmanību.
      1. Uzmanīgi jāskatās cik detalizēta ir projekta tehniskā daļa. Man projektā vairāki mezgli nebija atainoti, nācās domāt uz vietas būvniecības laikā. Bet celtnieki teica, ka ir redzēti arī “tukšāki” projekti. Bet te ir nianse, tehnisko daļu neveido viņš pats.
      2. Viena viņa īpatnība – viņa mājām nav paredzēta savelkošā josta. Es gan neiedziļinājos tajos par un pret un to vienalga izveidoju. Man liekas, ka tā ir labāk.
      Ir lietas, par kurām projekta veidošanas laikā viņš mēģina pārliecināt, bet, saņemot pieklājīgu atteikumu, neuzstāj un dara kā pasūtītājs vēlas, ja vien tas nav pretrunā ar veselo saprātu 🙂
      Ja saliekam to visu kopā – gribi superprojektu pa lēto – nebūs īstais variants. Bet tā nekādas negatīvas lietas nevaru teikt, termiņi arī visi tika ievēroti, dažviet pat ātrāk paveikti darbi.

      Patīk

Komentēt